Kripto para piyasasına giriş yapmak isteyen kişiler bazı terimleri bilmeleri gerekir. Piyasaya üstünkörü giriş yapmak bizi istemediğimiz sonuçlarla karşı karşıya bırakabilir. Kripto para piyasasına girmeden önce izlemeyi bilmelisiniz. Forumlarda konuşulanları incelemelisiniz. Forumlar elbette ki her zaman doğruyu söylemez zaten ilk girişte amacımız profesyonel olmak değil bu iş hakkında bir fikir sahibi olabilmek. Forumlarda piyasa için benimsenen anlayışı görebilirsiniz. Aynı zamanda kripto para piyasası içinde sık kullanılan terimleri de bilmemiz gerekiyor.
Terimleri bilerek kripto para piyasasının işleyişinin nasıl olduğunu daha iyi anlayabileceksiniz. Bu sayede işlem yaparken daha tedbirli olabilirsiniz. Kripto para terimleri çoğunlukla İngilizce isimleriyle kullanılır. İşte kripto para piyasasında en çok kullanılan terimler:
Airdrop (Bedelsiz Dağıtım)
Kripto para piyasasındaki kişilerin hiçbir ücret ödemeden sahip oldukları coinlerdir. Genellikle tanıtım amaçlı dağıtılır.
Private Key (Özel Anahtar)
Sadece bir kişiye özel oluşturulan şifrelerdir. Şifre, geliştirilmiş algoritmalarla korunur. Bu sayede güvenlik üst seviyede tutulur.
Stable Coin (Stabil Kripto Para)
Birebir birim olarak gösterilen para birimlerine stabil coin denir. USD, EUR, JPY, GBP birimlerinin yerine geçer. Bu sisteme en iyi örnek Tether’dır. 1 Tether 1 Dolara sabitlenmiştir. Dolar endeksilidir. Diğer coinler gibi 2 veya 3 dolara çıkamaz. Fiyatı sabittir.
Token (Jeton)
Blockchain içinde belli bir ekosisteme ve değere sahip olan birim olarak ifade edilir.
Wallet (Cüzdan)
Kripto paraların saklandığı ve kayıt altına aldığı hesaptır.
Digital Identity (Dijital Kimlik)
Yatırımcının dijital ortamda kimliğinin oluşturulmasıdır. Oluşan kimlik blok zincirine kayıt edilir.
Pump (Fiyat Artışı)
Ani fiyat yükselişlerinin habercisidir. Kısa zaman içinde çok fazla olan fiyat artışlarına verilen addır.
Dump (Fiyat Düşüşü)
Ani düşüşleri tanımlayan terimdir. Normalden fazla bir düşüş yaşandığı zaman dile getirilir.
Public Key (Genel Anahtar)
Aynı IBAN numarasına benzeyen ödemelerin alındığı bir numaradır.
Double Spending (Çift Harcama İşlemi)
Aynı işlemin iki kere yapılmasına denir.
Arbitrage (Arbitraj)
Borsa üzerinde yer alan kripto para birimleri arasında işlem yaparak kar elde etmektir. Birçok kripto para borsası bulunmaktadır. Bu borsaların her birinde fiyat farklılıkları görülebilir. Bundan yararlanmaya arbitraj denir. Örnek vermek gerekirse Bitcoin bir borsada 10 bin dolar ise bu fiyat başka bir borsa da 10 bin 100 dolar civarı olabilir. Bu şekilde borsalar arasında geçiş yaparak yatırımı kara dönüştürmek mümkün.
Bag (Çanta)
Kripto para cüzdanında birden fazla kripto para bulundurmasına verilen addır.
Balloon (Balon)
Kripto para birimlerinin sebepsiz yere gereğinden fazla yükselişleri için kullanılan terimdir. Bu gibi durumlarda kripto para birimi kısa zamanda düşüş yaşar.